Laden Evenementen

Expeditie Tempelier in Alphen

  zaterdag 26 januari 2019
  10:15 - 17:00 uur
   CC Den Heuvel, Heuvelstraat 5, Alphen

Heemkundekring “Carel de Roy” Alphen en Riel neemt bezoekers zaterdag 26 januari mee op “Expeditie Tempelier”. De Tempeliers hadden in Alphen de enige commanderij van Brabant.

In Alphen stond in de middeleeuwen commanderij , “Hof Ter Brake” van de Tempeliers. “Hof ter Brake” en “Zaamslag” in Zeeuws-Vlaanderen zijn de enige twee bekende Tempelierscommanderijen in het huidige Nederland. Een uniek stukje geschiedenis, waar Alphen trots op mag zijn. “Expeditie Tempelier” belicht zoveel mogelijk facetten van de Tempeliers. Patrick Timmermans werkt mee aan de dag en zal die met de formule van “Het Café met de zachte G” de dag begeleiden. Patrick Timmermans is directeur van Erfgoed Brabant. Hij zal op een geanimeerde wijze diverse sprekers introduceren en interviewen. Zoals Arnoud-Jan Bijsterveld, hoogleraar middeleeuwse geschiedenis en afgestudeerd op de Tempeliers in Alphen.

Op deze dag zal “De Zwaardkring” een demonstratie zwaardvechten geven, zoals dit ten tijde van de Tempeliers geschiedde. “De Zwaardkring” heeft tot doelstelling het verspreiden van kennis en kunde met betrekking tot de middeleeuwse krijgskunst. “De Zwaardkring” is aangesloten bij de Nederlandse H.E.M.A. (Historical European Martial Arts). Een delegatie van hedendaagse Tempeliers is op 26 januari in Alphen aanwezig. Deze tempeliers van de Orde van Norbertus zijn onder gebracht in de O.S.M.T.H., een wereldwijde Tempeliers organisatie. Zij dragen de christelijke waarden en tradities uit volgens de principes van de Tempeliers. Een van deze moderne Tempeliers, Lambert van Nistelrooij, zal hun bezigheden en doelstellingen toelichten. Verder zullen de huidige en meest recente bewoners van “De Prinsenhoef” aan het woord komen. “De Prinsenhoef” is de locatie en opvolger van de commanderij “Hof ter Brake”. Jan van Eijck, huisverteller van heemkundekring “Carel de Roy” zal opmerkelijke zaken en anekdotes vertellen over Tempeliers en “Hof ter Brake”. Uiteraard zal het programma omlijst worden met entertainment en live muziek.

Ook zijn in Alphen de voorbereidingen getroffen voor het bouwen van een reus die naar de Tempeliers/Alphense identiteit verwijst, voor diverse kinder-activiteiten en een zogenoemd mailart-project rondom “De monnik/de Tempelier” door mailart-kunstenaar Toon Joossen uit Chaam. Later in 2019 zullen alle werken worden geëxposeerd in het Jheroen Bosch Artcentrum in ‘s-Hertogenbosch.

“Expeditie Tempelier” begint zaterdag 26 januari met de ontvangst vanaf 10:15 uur en is in “CC Den Heuvel”, Heuvelstraat 5, te Alphen.

Kaarten voor deze dag bedragen €20,- (inclusief lunch) en kunnen vanaf 21 december besteld worden op: www.denheuvel.org/tempeliers