Laden Evenementen

Landschapswandeling door het Strijbeeks grensgebied

  zondag 13 januari 2019
  10:00 - 16:00 uur
   Parkeerplaats Smokkelaartje, Goudbergseweg 8, Strijbeek

IVN Mark en Donge organiseert op zondag 13 januari om 10.00 uur een publiekswandeling van circa 20 kilometer door het grensgebied tussen Nederland en België, in de wijde omgeving van Strijbeek. Hier ligt een tamelijk kleinschalig, groen landschap, met weinig bebouwing, veel houtwallen, houtsingels en bossen. Deze 20 km lange route denken wij in ongeveer 6 uur te lopen. We komen ook op Belgisch gebied, dus vergeet uw paspoort of identiteitskaart niet. Neem voldoende eten en drinken mee, draag goede wandelschoenen en let op het weerbericht om de juiste kleding te bepalen.

Dit was jarenlang een bekend en berucht “smokkelgebied” tussen Nederland en België. De wandeling start bij “het Smokkelaartje” en volgt voor een deel het enige jaren geleden uitgezette “Smokkelaarspad”.

We passeren de Strijbeekse beek, die de grens met België vormt, lopen door het bosgebied Elsakker, langs het kasteel en landgoed Den Rooy, via Leembeek naar de Bleeke Heide en door Grazen terug naar het beginpunt.

Landschapswandelingen zijn anders van karakter dan de gangbare natuurwandelingen. De afstand is groter, er wordt minder stilgestaan en het tempo ligt hoger. Ze zijn echter niet bedoeld als conditietraining. Er wordt wel stevig doorgelopen, maar toch is er ruimte om hier en daar uitleg te geven over de natuurverschijnselen die we tegenkomen.

De nadruk ligt altijd op het genieten van natuur en landschap, van geuren en kleuren en van planten en dieren, die op ons pad komen. We kijken wat meer naar het geheel en wat minder naar de details.

ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten/landschapswandeling-door-het-strijbeeks-grensgebied