Laden Evenementen

Natuurwandeling IVN Mark en Donge landgoed Luchtenburg

  zondag 24 februari 2019
  14:00 - 16:00 uur
   Nabij Heistraat 16, Ulvenhout

Publiekswandeling van circa 2 uur

Luchtenburg vormt samen met Hondsdonk en Valkenberg een vrijwel aaneengesloten landgoederenzone van zo’n 600 ha. Alleen de Chaamseweg snijdt er doorheen. Luchtenburg en Hondsdonk liggen beide aan de zuidkant van deze weg. Deze twee landgoederen lopen zonder duidelijke begrenzing in elkaar over. Luchtenburg is ontstaan in 1518, toen graaf Hendrik III van Nassau hier een stuk “woeste grond” verpachtte aan zijn rentmeester Hendrik Montens. Vertrek is om 14.00 uur, nabij Heistraat 16 in Ulvenhout.

Het landhuis dateert uit de tweede helft van de 17eeeuw. Het had één woonlaag met een zolder en was aanvankelijk alleen als zomerverblijf bedoeld. In 1851 werd er een bovenverdieping op gebouwd, wat aan de kleur van de baksteen nog te zien is. Vlakbij het huis staan een 19eeeuwse boerderij, een grote 18eeeuwse schuur en een bakhuisje. Het wegenplan op Luchtenburg is al meer dan 200 jaar nauwelijks veranderd. Ook de waterpartijen dateren uit de 18eeeuw, maar sommige vijvers zijn gedempt en andere zijn deels dichtgegroeid en verland. De “oude kruisvijver” is in 2005 in oude staat hersteld.

Het landgoed bestaat uit gemengde bospercelen, weilandjes, beuken- en eikenlanen. De vele oude bomen bieden nestgelegenheid aan allerlei holenbroeders, maar bv. ook aan vleermuizen. Vooral in het voorjaar is de rijke vogelstand hoorbaar en zichtbaar. Er groeien veel hoge rododendrons, vooral bij de vijvers.

Landgoed Ulvenhart is rond 2010 van Luchtenburg afgesplitst. Het wordt voor allerlei bijeenkomsten, concerten, feesten en partijen gebruikt.

We gaan kijken hoe het seizoen vordert…. is alles nog in winterslaap of zijn er al lentekriebels ?