Laden Evenementen

Natuurwandeling ’t Zand – IVN Mark en Donge

  zondag 10 maart 2019
  14:00 - 16:00 uur
   Parkeerplaats nabij recreatieplas aan de Voskuil, zijstraat van de Franse Baan in Alphen
Verken natuur- en recreatiegebied ’t Zand met de gidsen van IVN Mark en Donge op zondag 10 maart van 14.00 tot 16.00 uur. ’t Zand ligt noordwestelijk van het dorp Alphen en grenst aan de natuurgebieden Chaamse Bossen en Alphense Bergen. Het gebied is 200 ha groot en is eigendom van de gemeente Alphen-Chaam. Het thema van de wandeling is ‘zand en water’.

De naam ’t Zand is niet toevallig ontstaan : eeuwenlang lag hier een uitgestrekte zandverstuiving, zoals op veel plaatsen in Brabant. Deze stuifzanden ontstonden door roofbouw en overbegrazing.
Al in de middeleeuwen kon de voedselarme zandgrond de toenemende druk van landbouw en veeteelt niet aan. Het zand ging stuiven en bedolf akkertjes en weilanden. De zandduinen zijn nog goed herkenbaar in het golvende terrein. Het hoogste punt ligt op  33,5 meter boven NAP. Het is een aantrekkelijk natuurgebied, met bos en heide.

Door  zandwinning is een waterplas van 7 ha en ca. 1,5 meter diepte ontstaan. Het is een populaire recreatieplas, inclusief stranden, lig- en speelweiden. In de zomermaanden kan het hier heel druk zijn. Van april t/m september wordt op mooie, drukke dagen parkeergeld geheven.

De in het gebied gelegen camping ’t Zand, heeft uitbreidingsplannen waarvoor in 2018 toestemming gegeven is. Het zou betekenen dat de camping tot aan de zwemplas gaat uitbreiden.

Zover is het nu nog niet.

(Foto: Simons; Fotoreactie@gmail.com)