Laden Evenementen

Slotbosse toren + waterpark | Natuurwandeling

  zondag 28 april 2019
  14:00 - 16:00 uur
   Parkeerterrein bij Sportpark, Kasteeldreef 30, Oosterhout

Op zondag 28 april van 14:00 uur tot 16:00 uur is er een natuurwandeling bij de Slotbosse toren met het thema: ”Waterpark”.

Locatie: Parkeerterrein bij Sportpark

Gebied informatie:

De Slotbosse toren is een laatste restant van het kasteel Strijen. Het is een bijna 30 meter hoge hoektoren, later genoemd naar de eikenbossen die ooit rondom het slot groeiden. Het kasteel werd gebouwd door Willem IV van Strijen. In 1288 waren het dorp en het kasteel Strijen in een stormvloed verwoest. In die tijd reikte het Hollandse goed Strijen nog tot ver in het huidige Brabant. Het Hollands Diep bestond nog niet en de Grote Hollandse Waard reikte tot Zevenbergen en Geertruidenberg, ’s Gravenmoer en Heusden. Aan de zuidoostgrens bouwde deze Willem, Heer van Strijen, zijn nieuwe kasteel.

De grenzen waren nogal gecompliceerd, het ging niet alleen om de gebieden van de Hertog van Brabant en de Graaf van Holland, ook allerlei “Heren” en kerkelijke bezittingen hadden hun eigen grenzen en rechten. Later is men tot de slotsom gekomen, dat de Heer van Strijen toch net op Brabants gebied zijn  kasteel heeft gebouwd !
Rond 1350 behoorde het gebied aan Willem van Duvenvoorde, Heer van Oosterhout. Het kasteel werd toen ‘Huis te Striene’ genoemd.

Tijdens de 80-jarige oorlog is het verwoest, behalve één hoektoren. Al vanaf 1617 werd het puin van het kasteel hergebruikt voor andere bouwwerken. De toren wordt niet meer onderhouden en het eilandje waarop hij staat, mag niet betreden worden.

In mei 2013 werd het Waterpark bij de Slotbosse toren geopend. Het was altijd een open terrein, met een grote schaatsvijver. Het park heeft nu een dubbele functie : het is waterbergingsgebied en recreatiepark. Via een cascade wordt water uit het Wilhelminakanaal in de vijvers gepompt. De vier vijvers hebben verschillende waterpeilen, waardoor er een voortdurende doorstroming is. Hierdoor wordt vorming van blauwalg en hopelijk ook botulisme voorkomen.
Er kan nu 7,5 miljoen liter water worden opgevangen, de totale wateroppervlakte is bijna 2 ha.
Het is een ruim en open park, waar veel bijzondere boomsoorten zijn aangeplant.

ivn.nl/mark-donge