Tentoonstelling Schoenfabriek Baeten

Van zondag 10 september tot en met 26 november is er een tentoonstelling van Schoenfabriek Baeten te zien in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen. Deze is elke donderdagmiddag en de 2e en 4e zondag van de maand te bezichtigen. Entreeprijzen: Volwassenen en jeugd vanaf 13 jaar € 2 p.p. Kinderen tot en met 12 jaar en leden van Heemkundekring Carel de Roy gratis toegang.

Schoenfabriek Baeten
De Alphenaar Dries Baeten presenteert een boeiende geschiedenis uit de vorige eeuw over de Schoenmakerij van zijn familie. Dries, de zoon van oud-directeur Adri Baeten, publiceerde in 2014 het boek Baeten’s Schoenfabriek en beschrijft daarin uitgebreid het verhaal van de Schoenfabriek.

Baeten maakt vooral herenschoenen en dan voornamelijk beroeps- en veiligheidsschoenen en produceerde vaak in opdracht van de overheid. Leveringen aan de overheid moesten meestal anoniem gebeuren en werden daarom gestempeld met 8091. Met dit nummer stond Baeten geregistreerd bij het Rijksbureau voor Huiden en Leer in Amsterdam. De werkschoen van zwart geprent vetleer (Art. 86) met lederen zool en hak was bijna 50 jaar het langst lopende product. Technische details evolueerden mee met de tijd zoals de komst van de stalen neus en de introductie van de rubberen marine loopzool. Een van de types heeft een mooie plaats op de tentoonstelling. Daarnaast produceerde men voor de gewone consument o.a. sandalen, diverse soorten laarzen en beenkappen en jongensschoenen.

In totaal zijn er op de tentoonstelling zo’n 20 paar schoenen te zien, verdeeld over de productiejaren 1930-‘40-’50 en ’60. Dries laat daarnaast in de vitrines ook in die tijd gebruikte modellen, materialen en gereedschappen zien, waardoor de bezoeker een herkenbaar tijds- en sfeerbeeld krijgt.

Maar het blijft niet bij de schoenen en gereedschappen, ook de originele personeelsadministratie van de jaren 1926 t/m 1979 is aanwezig. Daaruit blijkt dat er door de jaren heen 227 mensen bij Baeten’s Schoenfabriek hebben gewerkt, met in de topjaren 60 medewerkers!

Op een afwisselende tentoonstelling kunnen foto’s niet ontbreken. Op een videoscherm wordt een kleine foto-expositie met verklarende tekst getoond van het fabrieksinterieur uit 1926 en 1940 met van deze laatste een plattegrondtekening en daaromheen uitvergrote foto’s van de achtereenvolgende productie locaties. En het is in deze tijd niet meer voor te stellen maar in de jaren ’40 werd er op een kantoor gerekend op een stalen mechanische rekenmachine van 6 kilogram, ook te zien in de Achterzaal van het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen.

facebook.com/carelderoy

Terug naar homepagina