Toerlezjoere zet nieuwe stap met eigen schildje

Een nieuwe stap in de verspreiding van Toerlezjoere bij café ’t Engeltje aan de Schoolstraat in Molenschot. Het nagenoeg voltallige bestuur van de stichting die toerisme in de brede regio een zwieper wil geven was erbij toen wethouder Rolph Dols met eigenaar Carlo van Engelen het eerste van zeventig schildjes ophing.

Onder het genot van een Molenschots Toerlezjoere product, Annakoek van Molenschotse rogge en van een Molenschotse bakker, was het gezellig gistermiddag. De goedgemutste vrijwilligers van de stichting Toerlezjoere timmeren aan de weg, rennen zich rot en vergaderen wekelijks voor de doorstart volgend seizoen. En de schildjes die bij de deelnemers aan de voordeur hangen versterken het gevoel van gemeenschappelijkheid en herkenbaarheid.

Dagarrangementen
Na de oprichting vorig jaar van de stichting is veel gebeurd. Dit voorjaar ontstonden de zes eerste arrangementen en ontwikkelde de stichting een eigen boekingssite. Mede-initiatiefnemer Ted van der Lee vertelt jubelend dat de kracht zit in de bundeling. Hoe het idee werkt om de op zich wat kleinere attracties in de gemeente en omgeving groot te maken door ze te koppelen, er dagarrangementen van te maken. ,,Gisteren was ik bij de afdeling Toerisme op de NHTV in Breda. Daar kenden ze Toerlezjoere”, vertelt Van der Lee trots.

Wethouder Rolph Dols kent er zo ook nog eentje. ,,Ik was deze week bij een bedrijf en dat bood spontaan aan om Toerlezjoere te ondersteunen. Ik hoefde niet uit te leggen dat het rust en ontspanning zoeken is in het gebied tussen Breda, Tiburg en Turnhout.” Zo is de stichting met de inmiddels aangesloten 65 ondernemers uit een groeiend gebied rondom Gilze en rijen school aan het maken. Want steeds meer gemeenten en ondernemers benaderen de stichting voor raad of om mee te doen.
Poosplaatsen

,,Grappig”, zegt Dols. ,,In het begin gingen we naar Hilvarenbeek waar Hilver het goed deed. Nu overwegen ze om zich bij ons aan te sluiten.” Bestuurslid Fred Froeling vult aan dat Alphen-Chaam animo heeft om mee te doen, Waalwijk de teksten overneemt, maar dat het veel verder gaat. ,,We hebben nu vijf werkgroepen. Er komen natuurlijk nieuwe arrangementen, nieuwe samenwerkingen, poosplaatsen, marketing. Volgend seizoen willen we Toerlezjoere ook buiten onze regio een begrip te maken. Wacht maar”, belooft hij.

© Berry van der Heijden, BNdeStem d.d. 05-09-17.